Rodzaje zup

zupa

W książce kucharskiej znajdziemy wiele popularnych propozycji wykwintnych, różnorodnych i tworzonych na różnych poziomach trudności dań.

Nadal popularne jest wiele rodzajów zup, które spożywamy na co dzień. Zacznijmy może od klasycznych, które wielu z nas spożywa na co dzień. Należą do nich przede wszystkim: rosół, pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, zupa kalafiorowa, zupa krupnik czy zupa warzywna. Najpopularniejsze w okresach świątecznych są barszcz z uszkami na Boże Narodzenie oraz barszcz biały (żurek) na Wielkanoc. Sympatii okazjonalnie nie traci również zapewne apetyczna zupa jaką jest wojskowa grochówka. W kuchni ludzi często eksperymentujących ze swoim jadłospisem być może spotkamy się również z zupą szczawiową czy też z zupa krem do której dołączone zostają chrupiące grzanki. Dla wielu atrakcyjną propozycją obiadu może być również zupa gulaszowa czy zupa owocowa występująca w postaci tak zwanego chłodnika. Do naszych ulubionych zup dołączamy często dodatki w postaci wybranego makaronu klasycznego, świderek czy rurek. Czasem decydujemy się również zastąpienie klasycznego makaronu na przykład makaronem ryżowym albo po prostu ryżem.